Kış sebzeleriyle aranız yoksa bu yazımıza mutlaka göz atın! Elbette kış yemekleri sadece bu kadar değil. Tam mevsimindeyken besin değerlerinden bolca faydalanabileceğiniz havuç, pırasa, brokoli, karnabahar, ıspanak, kereviz ve daha birçok sebze ile birbirinden enfes kış yemekleri hazırlayabilirsiniz!
Kış Çorbası
İhtiyacınız olan malzemeler: 2 adet patates, 2 adet havuç, 2 dal pırasa, 1 adet soğan, 3 su bardağı tavuk suyu veya et suyu, 1 su bardağı sıcak su, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yaprak taze fesleğen, 1 tatlı kaşığı tane karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz.
Hazırlanışı: Havucun ve patatesin kabuklarını soyup yıkayın ve ardından iri iri doğrayın. Pırasaları da iyice yıkayın ve ince ince dilimleyin. Tereyağını ve zeytinyağını eritin. Soğanları ve pırasayı kavurun. Havuç ve patatesleri de ekleyip 4-5 dakika soğanlarla beraber kavurun. Bu aşamada tuz ve karabiberleri ekleyin. Tavuk suyu, et suyu veya sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte havuç ve patatesler iyice yumuşayana kadar pişirin. Taze fesleğenleri doğrayın ve pişmiş çorbanıza ilave edin. Afiyet olsun!
Mandalina Sulu, Zeytinyağlı Kereviz
İhtiyacınız olan malzemeler: 1 adet büyük boy kereviz, 1 adet büyük boy patates, 1 adet büyük boy havuç, 1 su bardağı konserve ya da donmuş bezelye, 6 adet arpacık soğan, 1,5 su bardağı mandalina suyu, ½ çay bardağı su, ¾ çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı şeker.
Hazırlanışı: Kerevizinizi soyun ve küp küp doğrayın. Doğradığınız kerevizi kararmaması için limonlu suya koyun. Patatesleri de aynı şekilde küp küp doğrayın. Havucu da yine patates ve kerevize eşdeğer olacak boyutta kesin. Zeytinyağının yarısını pişirme tencerenize alın, yağı yakmadan kabuklarını soyduğunuz tüm soğanları hafif kavurun. Ardından patates ve havucu ekleyip kavurmaya devam edin. Yarım çay bardağı sıcak su ekleyerek bu malzemeleri 3 dakika soteleyin. Ardından kerevizleri ve mandalina suyunuzu tencerenize ekleyin. Ateşi yüksek ısıya getirin. Kaynamaya başladıktan sonra tuzunuzu ve şekeri ekleyin. Orta ateşte, yaklaşık 20 dakika pişirin. Zeytinyağlı yemeğinizi ateşten almaya yakın, bezelye ve kalan zeytinyağınızı ekleyin, 1-2 dakika daha pişirin. Afiyet olsun!
Tam Mevsiminde: Çinekop
İhtiyacınız olan malzemeler: 4 adet çinekop, 4 diş sarımsak, ¾ çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 dal biberiye.
Hazırlanışı: Rendelenmiş sarımsak, biberiye, zeytinyağı ve baharatları bir kabın içerisinde karıştırın. Çinekopların üzerine tuz serpin. Hazırladığınız zeytinyağlı karışımı balıkların üzerine pay edin ve güzelce ovarak balıklarınıza yedirin. Yaklaşık 50 dakika marine edin. Ardından çinekoplarınızı yağlanmış bir pişirme kabının içerisine aktarın veya pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine yerleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırına verin. 10-15 dakika üzeri kapalı biçimde pişirin. Ardından üzerini açıp üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edin. Afiyet olsun!
Comments